juli 2012

Dagens tur før jobb

Våknet til sol og pent vær. Etter noen timer ble det regn.. Æsj var tanken som slo meg... Men så ble det sol igjen! SÅ da løp vi ut døra og inn i skogen. Turen ble på litt over en time, og vi hadde bare sol og pent vær. Og med en gang vi kom hjem, begynte det å regne igjen! Heldige der ja.
Mandagstur

Før jobb har jeg vært ute med hundene. Litt kaos i starten, med en vilter unghund som vil leke med alt og alle. Men det gikk over ganske raskt og begge hundene strena fremover. Så dette gikk jo helt fint. og bedre enn forventa. På onsdag skal vi ta oss en lengre tur, så får vi se om vi ikke får med oss gubben også!
Kickbike og hundebesøk

På onsdag kom kickbiken! Det ble jubel i heimen, og jeg skrudde den sammen helt selv! Vi fikk såvidt testet den samme natt, men det var dagen etter vi tok en litt lengre tur enn borti gata her. Det ble en veldig våt affære ford det striregnet hele den dagen! Men det var supermorsomt! Absolutt verdt pengene. Fikk en himla fart også med litt motivasjon i front. Gubben er til god hjelp, og slik byttet vi på. Så neste gang skal vi gå ut bare vi to for å se hvordan ivrigheten er da.

Ellers har vi fått besøk av den lille brune ved navn Opsis. Nok en kelpie skal bo her hos oss i en uke. Hun er utrolig søt og enkel, og veldig ydmyk. Mana er litt fascinert, for denne brune saken er ikke så interessert i å leke, men står helst helt i ro når Mana kommer å skal invitere til lek. Så da står de der begge, rett opp og ned mens de snuser på hverandre og logrer, før de som regel går og legger seg. Igår gikk vi en tur før overleveringa for å forsikre oss om at alt gikk bra, og det gjorde det. En tur på 1,5 time var bare godt for alle sammen.

Jeg skal på jobb seinere idag så det blir spennende å se hvordan de oppfører seg alene i mange timer.

Dårlige mobilbilder! Kickbiken testes i pissregn!På tur med hundene
Anbefales!

Vil du ikke betale 400-700 kr for en Furmonator? DET skjønner jeg godt.. Herregud så overprisa de børstene er!

Så her er et tips til dere der ute som vil ha en god børste, på lik linje med Furminator!

Jeg bestilte nemlig en børste fra www.tmart.com . DENNE kommer i flere størrelser og koster KUN 52 kroner...! Man må såklart bestille fra utlandet, men på siden finner du også MYE annet rart, morsomt og nyttig. Gratis frakt for når du bestiller for 200 kr, eller hva det nå var. Sjekk ut dette på siden.

Den er ihvertfall god, og tar pels like godt som Furminatoren. Tok en test ute ista, og pelsen kom av lett som en plett.Så denne ANBEFALES på det sterkeste om man vil spare litt penger.Bytur

Bytur sto på planen igår!

Og igår hadde vi den første sommerdagen på lenge! Nesten skyfri himmel og masse varme. Så det var virkelig deilig å bruke tiden før jobb til å rusle gatelangs i Oslo sentrum. Vi traff et vennepar av oss og spaserte først en runde på festningen, før vi etterhvert kjøpte oss noe å tygge på, og satte oss i spikersuppa. Gatene var folksomme og det var ikke vanskelig å se at Oslos befolkning hadde planer om å virkelig nyte denne dagen.

Vi venter fortsatt på tilbakemelding fra forsikringsselskapet angående kameraet vårt. Nå synes jeg ting tar litt tid... Det er snart 2 uker siden vi leverte det inn. Ja, jeg skjønner jo at ting tar tid, og det er sikkert ferie der, men å gi et liiiiite pip kan de da vel gjøre? Ihvertfall nevne om vi får tilbake 50Den eller får et 7D! Utålmodig? Neeeeeida! Jeg vil ha speilrefleks så jeg slipper å ta dårlige bilder med iPhonen! Det er liksom ikke helt det samme...

Mana stresser som vanlig en del i byen, men har faktisk begynt å roe seg. Hun stresser seg fremover når vi går, men jeg stopper henne hele tiden. Når vi setter oss ned roer hun seg med en gang. Legger seg gjerne ned og slapper av. Og det er jo fint! Vi så flere skatere idag. Dritskummelt såklart, men bedre enn det har vært. Nå lå hun ikke langs bakken og klorte seg fremover for å komme seg unna. Nå kunne hun fint stå og vente til vi gikk videre. Planen var å få en skater bort til oss for å spørre om han kunne hilse på henne og la henne undersøke han, men han kom selvfølgelig ikke tilbake mot oss.

Ellers er jeg veldig glad for at hun takler alt annet. Kjøre bil, bane, buss, folkemengder, barn, nye steder osv.

Så etter turen var Mana sliten og klar for å være alene mens mor og far var på jobb.

 

Ferien er over..

...og vi skal tilbake til vanlig hverdag.

 

Men vi har kost oss skikkelig de siste to ukene!

I helgen har vi vært på besøk hos svigers, på deres hytte. Sammen med hunden deres Tåbben. Han begynner å bli en gammel kar, men gud så sprek han er. 10 år gammel nå, men fortsatt frisk og rask. Rask innimellom ihvertfall. Men han gidder fortsatt ikke å leke med Mana, men det godtar hun mye mer nå. Selv om hun synes det er litt kjedelig. Men det er kjempebra trening for henne for da MÅ hun bare være rolig da. Inne, sammen med en annen hund uten å gjøre noe sprell. Og det går fint.

Da vi var der gikk vi på en liten "topptur". Ikke mye til utsikt og det var som vanlig dårlig vær! Men godt var det, og hun ble fornøyd. Fikk bære kløven frem og tilbake. Neste tur vi tar skal jeg fylle kløven med masse poser for å få mer volum på den. Så blir det nok en halvlitersflaske i hver av lommene etterhvert.

På fredag dro vi innom den gamle jobben min for å hilse på gamle kjente. Steinkjer Dyreklinikk. Jeg savner den gjengen der og det å jobbe konstant med dyr. Føltes så godt å hjelpe dyr som trenger det! Og ikke minst det å snakke med eierne deres. De har endelig fått pusset opp og oppgradert stedet med MYE mer plass. Ble helt sjokkert jeg over hvor fint det var blitt der. Noe som selvfølgelig gjorde at jeg fikk lyst til å jobbe der igjen, haha! Men så fint, så stort og så mye nytt utstyr. Koselig å se de igjen ihvertfall!

Etter besøket der dro vi for å besøke min forrige husky med sine nye eiere. Og det er alltid koselig å komme dit på besøk. Tila, som hunden heter, har det kjempebra og jeg tror ikke jeg kunne funnet noen som var mer egnet til å ta henne. Noe som er veldig betryggende for min del. Men veldig morsomt var det å se henne så liten! Jeg er vant til Manas lange bein og høyde, så det var veldig sært. Men hun er fortsatt like rask, lur og søt. Hun og Mana begynte straks å leke. Veldig morsomt å se på! Begge liker jaktlek og bruker kroppen og labbene en del. Etter en liten stund måtte vi dra videre, men det var godt å se henne igjen.

På lørdag feiret vi bursdag og hadde naustfest. Hundene var såklart med, og det hele foregikk i rolige former. Enda en koselig kveld gled forbi. Idag har  vi brukt hele dagen på kjøring og det var som vanlig veldig godt å komme hjem igjen.

På toppen av det hele har jeg nå bestilt meg Kickbike! Takket være Tonje, som gjorde avgjørelsen min lett og ta etter at jeg fikk prøve hennes et lite stykke. Jeg gleder meg til jeg får den i hus og kan kjøre rundt i østmarka med den! Bra trening for hund og eier!

Tila og Mana leker

På besøk hos Steinkjer Dyreklinikk

På kløvtur
<3Kløvtur til Rønningen

Været idag er ikke så værst faktisk. Men fortsatt lengter vi etter SOMMEREN, som aldri helt kommer..

Idag tok vi turen til Rønningen. Vi dro sammen med søsteren min og ei venninne som hadde med seg barna sine. Jeg må si at jeg er imponert over Mana som takler litt viltre barn helt fint. Hun som før var redd, er blitt helt annerledes. Hun er fortsatt litt var på brå bevegelser osv, men vil gjerne leke når barna løper osv. Men det kan hun desverre ikke, fordi hun er så stor og uforsiktig. Hun tåler også at barn koser med henne, tar på henne og generelt fikler med henne. Både på hodet og hale, selv om hun gjerne vil ha halen ifred. Og blir det for mye for henne går hun vekk.

Barn er jo barn da, og må gjerne få beskjeder innimellom når de blir litt for røffe eller når de ikke tar imot beskjed nr. 1. Da er det bare å forklare de hvorfor de ikke kan gjøre sånn og sånn, og vise de at de heller kan gjøre sånn for å unngå ekle situasjoner. Og det fungerte fint.

De fikk også godbiter til å trene Mana med. Og ble veldig glade da de fikk henne til å sitte før de ga henne godbiten. Så ja, stolt mor idag, hehe!

Mana er fornøyd etter 3,5 timer tur og har inntatt senga for ei stund.
Gårsdagens sykkeltur

Igår tok vi en ny sykkeltur med Mana. Veldig deilig. God temperatur, og greit vær generelt. Litt regn i lufta men det er bare deilig på slike turer. Vi syklet samme rute som sist gang. Fra Nardo - Kroppanmarka - Nardo. Turen var på ca 13 km og vi brukte litt over en time på den.

Denne gangen syklet jeg også med henne litt. Gøy! Liker å se henne lange ut og bruke hele kroppen. Og hun har bra kondisjon og meget bra restitusjon! Etter 5 minutter på gresset i hagen etter turen skulle man ikke tro hun nettopp hadde løpt over en mil! Fikk filmet litt også. Ikke noe bra men noe ble det..

 


Gjørmehullet

Idag dro vi for å treffe Tonje med Sjokk og Loke. Vi dro til hundeparken på Saupstad, hvor alle 3 kunne løpe ifra seg og herje uten hemninger. Været i Trondheim har vært veldig varierende, med en del regn så hundeparken så ikke ut enkelte steder. Med masse gjørme overalt, noe hundene syntes var morsomt såklart! Spesielt Loke. Han var ikke akkurat hvit da vi var ferdige, haha! Men gud så herlig det er å sepå at de koser seg og løper og løper og løper til de omtrent dauer. Noen småpauser innimellom er kjekt. Vi fikk også besøk av noen andre hunder. En dvergpinscher og to whippeter kom etterhvert. Spennede! Synes huskybanden ihvertfall at det var.

Tonje var så snill og hadde tatt med seg kickbiken sin slik at jeg og Mana kunne prøve. GUD SÅ GØY! Noe HELT annet enn sykkel, og mye bedre. Man får mye mer kontroll og hunden får trent seg skikkelig med en slik en. Jeg har så lyst på så  nå skal jeg spare og kjøpe meg en. Tror det kan bli ekstremt gøy i marka etterhvert. Tok litt tid før Mana trakk i riktig retning, for hun ville jo gjerne leke mer med Loke og Sjokk. Men hun var flink og det er så gøy å se hunden trene. SÅ ja, det kommer GARANTERT en slik en i hus etterhvert. Snart.. Helst igår!

Etter treffet gikk jeg og Mana hjem. En fin tur det, fra Heimdal til Nardo. Deilig!

 

Mana flytter sand..

Ballen!

Flaten TicoEndelig! Litt bilder fra Frøya!

Fikk kjøpt minnekortleser så jeg har sittet og overført filer fra minnebrikken manuelt! Minnekortet var selvfølgelig mongolid og ville bare overføre 3-6 bilder om gangen fordi den av en eller annen grunn mente at jeg drev å matet den ut hele tiden. Møkkabrikke! Og det tar litt tid å laste over 200 bilder! Men fikk da gjort det etter en god stund.. OG vi har levert inn speilrefleksen til reparering, eventuelt får vi et nytt et, så det blir spennende å høre hva de sier tilslutt.

Alle bildene her er tatt av min bedre halvdel.

Vi gikk jo som sagt tidligere en kløvtur fra hytta til ei strand et godt stykke unna. Rundt 1 mil unna tur/retur. En fin tur det. Mana fikk løpe løs og kose seg, vasse, leke med ballen sin, lukte på krabber og mer.


Mr.Fluffy!

Idag har vi vært på tur med eurasieren Yatzy! Vi har ikke sett han siden han ble hentet fra oppdretter. Veldig morsomt å se! Mr. fluffy har vokst VELDIG. Og blitt veldig fin da...! Han er litt over 5 mnd nå. Og en rolig type, litt sånn dumsnill og herlig.

Mana og han traff tonen igjen. Mana hadde jo overtaket med den lange kroppen sin osv, så måtte roe henne ned litte granne innimellom. Vi gikk oppi marka, fra Nardo. Fint vær, passe temperatur og ikke regn. På vei hjem traff vi på en irsk setter som sto bundet omtrent I veien... En veldig merkelig plass å feste bikkja si på! Så ikke eier noe sted og hunden kunne spasere halvveis ute i veien. Merkelig! Og uansvarlig, ikke minst. Hunden var heldigvis snill da, og leken, så det gjorde jo ikke noe sånn sett, men man binder ikke bikkja si fast slik at den kan spasere ut i veien!
Frøya

Vi har vært på Frøya! Mitt barndomssted. Slekta mi kommer derifra så jeg har praktisk talt vokst opp der. Og har såååå mange fine minner derifra. Mange fine fisketurer i sol og blikkstille vann. Stor fisk! Torsk, sei, lyr, makrell, mort og mye mer. Måkeskrikene en sommerdag mens man bader ved brygga. Måseunger og måseegg.  Fiske etter krabber med fiskebiter fra dagens fangst. Spise krabber! Løpe rundt og fange firfisler, for så å slippe de fri igjen. Løpe rundt på berg med venner, utforske tang og steiner. Løpe rundt i fjæra hele dagen lang. Plukke fine skjell og steiner. Alt dette er fine minner jeg setter pris på! Og som jeg alltid kommer til å huske.

Denne gangen gjorde vi ikke alt det da. Været var ikke helt sommerlig, men vi fikk dratt på fisketur ihvertfall. Og det var deilig! Mana fikk være med på en tur, men syntes ikke det var sånn kjempestas. Hun var mer fornøyd med å få spise fangsten. Helt rå, rett etter vasking og rensking. Så nå har vi et helt lass med fisk hun skal få med seg hjem. For det meste torsk, men en makrell og en lyr i tillegg. Og en mort. Det falt i smak.

Hun lekte med flaten Tico, som eies av onkel og tante. De kom godt overens og flørtet med hverandre. Tico er jo som hannhunder flest... Kåt som fy og ivrig. Vi tok også en lang kløvtur bort til fjæra et godt stykke unna hytta. Rundt en 8-10 km tenker jeg. Hvor Mana fikk løpe og kose seg. Snuste på krabber og løp langs vannkanten. Fikk også tatt en hel haug med fine bilder! MEN... Vi klarte å kjøre over speilrefleksen da vi skulle dra hjem... TRAGISKT... At det går an! Så speilrefleksen er ødelagt, men minnekortet er helt. Og forhåpentligvis fungerer det. Vi må bare ha en minnekortleser. Så jeg håper virkelig vi får ut de bildene! Heldigvis har vi forsikring på kameraet så vi får nok igjen et nytt et. Håper vi....

Ble tatt noen bilder med iPhonen da, som vanlig, så de kommer her. Vi har kost oss! 

Mana og Tico leker... Fatter IKKE hvorfor jeg filma vertikalt..... Herregud... Det er nesten litt flaut...

Bubbleeeeees

Canis City og kulltreff

Idag har vi vært i mye aktivitet! Vi har vært på tur fra klokken 14 til 22! Skal si dyret er fornøyd gitt...!

Først i dag tok vi turen innom Canis City siden vi er i Trondheim. Dro innom butikken en halvtime før stengetid. Helt tomt, bortsett fra de ansatte såklart. Førsteinntrykket var at det var veldig ryddig der. Godt utvalg av utstyr, men ikke mye mer enn i vanlige butikker. Fikk tatt en titt på treningsområdet, og det så jo greit nok ut. Fant et rosa Hurrta halsbånd jeg kjøpte til Mana, pluss en sammenleggbar vannskål, godbiter og en ball med tråd i. Ikke kjempeimponert over butikken, men helt grei. Et lite mekka for hundeeiere såklart. Men litt skuffa over utvalget.

Etter det dro vi innom mamma før vi dro ned til Canis City igjen for å møte Tine og Tikaani. Mana ble selvfølgelig glad for å se Tikaani, hun er jo tross alt en hund! Tror muligens de kjente igjen hverandre for begge reagerte på en litt spesiell måte. Ikke den gale hilsinga Mana bruker å ha, men litt mer ydmyk og rolig. Koselig å se! Deretter brukte vi ca 2-3 timer på å gå fra Heimdal til Havstein, hvor treffet skulle være. Så mye mosjon idag!

Så ventet vi på området til resten av gjengen kom. Alle kunne desverre ikke bli med, men bror Lobo og eierne, samt Kamp og eier møtte opp så det ble 4 hunder ihvertfall. Og alle kjempegira og lekne. Kamp var litt tilbakeholden, men løsnet litt etterhvert. Lobo og Mana klaffet med en gang og var de som lekte mest. Lobo er som unge hannhunder flest, ivrig på damene - i dette tilfellet Mana. Men det gikk helt fint. Vi koste oss og gleder oss til neste gang! Og håper flere har mulighet til å være med da.

Tok selvfølgelig mange bilder og her kommer ca 100 (ja HUNDRE) av dem.... Måtte bare ta med så mange, haha!

 

Et stk fornøyd Mana etter en hel dag med aktivitet.Sykkeltur

Været her i Trondheim er fortsatt veldig grått.. veldig fin sommer vi har fått oss! Men temperaturen er god, ihvertfall for å trene hund. Så idag har vi hatt Manas første sykkeltur! Den ble på over en mil, mesteparten på asfalt, som ikke er helt bra såklart. Men hun fikk også løpt litt på grus og i grøftekanter. Syklet fra Nardo - Brattsberg - Kroppanmarka og videre opp til Nardo igjen over Nidelva og opp. Veldig flink til å være hennes første tur. Flink til å holde tempo! Flink til å trave! Veldig flink generelt.  Det var utrolig godt å se henne lange ut og kose seg. Brukte litt tid på å bli vandt til sykkelen, men det kom hun seg fort over gitt. Holdt seg for det meste på høyre side og litt foran. Trakk i sela når jeg sykla først, ellers jevnt ved siden av gubben. Morsomt! Jeg er litt for pinglete når jeg sitter på sykkel, så gubben tok seg av jobben med å holde Mana. Vi brukte vanlig tursele, men vurderte nomesela. men fant ut at det var greit å bruke vanlig sele til hennes første tur - mer kontroll. Neste gang prøver vi nomesela!

Hun har veldig god utholdenhet og er i kjempefin form. Og hun har det i seg!

Nå har jeg skikkelig lyst på kickbike! Og det før snøen kommer...!

Imorgen skal vi på søskentreff. det blir utrolig gøy å se hvordan søstrene til mana er blitt!

Kameraet ble ikke med på turen, så her kommer noen teite bilder etter turen..
Dødsdømte hunder

http://www.tricycle.com/files/blog/photos/Toudog5.jpg

http://www.tricycle.com/files/blog/photos/TouDog4.jpg

"Tou Chih-kang har fotografert hjemløse hunder i over to år. Bildene blir tatt rett før de avlives ved Taoyuan Animal Shelter i Taiwan."

Verden er urettferdig.... Og folk tenker alt for lite på konsekvenser! Hvorfor tar ikke folk ansvar for liv de har tatt på seg? Hvorfor er det så lett å kvitte seg med familiemedlem? Hva er det folk tenker med? Jeg blir ofte litt matt av menneskeheten....

Les mer på Dagbladet


Trondheim!

Endelig er vi i Trondheim! 7 lange timer i bil er over. Sitter for øyeblikket og slapper av, men det blir vel senga snart tenker jeg. Mana har sovet hele turen, som vanlig. Null problem! Fikk en liten stopp for tissepause, men ellers straka vegen frem!

Når vi kom frem fant jeg fram en børste slik at jeg fikk av henne mesteparten av pelsen hun slipper for tiden. Hun så ikke UT og hadde fjoner over hele rumpa. Glemte selvfølgelig å ta bilde - før og etter. Nå har hun kjempefin, glatt rumpe!

Nok en regnværsdag...

Hvor i h***** blir det av sommeren da? Liker ikke dette været.. Greit nok for en periode. Men det er varmt, klamt og det regner. Vi har ihvertfall vært ute på tur idag. Det er jo tross alt litt koselig å dra på tur i regnvær. Men nå synes jeg det kan gi seg snart. Men jeg har ferie!

Imorgen drar vi til Trondheim så håper det blir litt mer sommer der oppe!


Panikkanfall...

Igår dro jeg og Mana inn til byen for å trene litt med noen. Vi var dog litt seint ute så mye trening ble det ikke. Men vi fikk sosialisert litt. Mana er jo sånn at hun gjerne vil hilse på alt og alle, og blir spesielt hyper når hun ser tante Denali! Men hun fikk ikke hilse mye og måtte værsågod og holde seg på avstand. Det endte jo med en del protester, men sånn er det! hun må lære seg å ikke få gjøre det hun vil, og ihvertfall ikke hilse når hun er så hyper.

Etter at resten dro gikk jeg og Mana en tur i botanisk hage, siden vi var rett ved. Veldig fint der på kveldstid, med sola lavt på himmelen. Så skulle vi ut av parken og inn mot byen. Idet vi krysser veien kommer det selvfølgelig en idiot (neida de er ikke idioter, men jeg blir så frustrert når de dukker opp overalt!) på longboard, som selvfølgelig også skulle over på samme side som oss. Og da var det gjort.. Mana fikk panikk og slet og vred seg for å komme seg unna. Jeg prøvde å roe henne ned, men når hun kommer i slik modus så er hun ikke lett å få kontakt med. Så etter en stund klarte hun å vri seg ut av halsbåndet og var løs...! Heldigvis (!) løp hun inn i parken igjen og ikke gatelangs! Løp et stykke opp en liten bakke på innsiden og stoppet der for å se på meg. Instinktet tok meg og jeg ropte på henne og løp vekk fra henne, slik at hun ble interessert i meg. Hun glemte redselen et øyeblikk og kom inn til meg klar for å leke, og da fikk jeg fatt i henne. Med hjertet i halsen såklart! Men fint at innkallinga virker da. Så jo for meg det værste når hun kom seg løs, men det gikk bra! PUH!

Så nå skal jeg kjøpe et skateboard og trene med henne på denne måten. Jeg er lei av denne irasjonelle frykten for en helt ufarlig ting, så det skal bort! Slik at vi kan nyte sommeren.....


Tulleøkt!

Sist vi trente LP ble økten til en tulleøkt. Mana var ukonsentrert, reagerte på alle lyder omtrent og var umotivert. Og da ble jeg også det så vi ga oss etter 20 minutter med "trening". Men stå under marsj begynner å komme seg.

Satser på bedre økt neste gang!

 

Veterinærbesøk

Idag var det tid for vaksinasjon for Mana. Så vi bestilte time til henne for noen dager siden og idag skulle hun til pers. Vi valgte å vaksinere på TAM Alna fordi det er greit å komme seg dit og fordi vi liker de ansatte der. Samtidig så kan man gjøre småkjøp med det samme man er der. Så jeg og Mana gikk nedover og ankom en stund før timen. Da var det bare å se litt rundt i butikken for å se om noe frister. Og det er det jo som regel i en dyrebutikk. Men så synes jeg også at det er helt horrible priser på enkelte ting, så idag ble det ingenting gitt! Men Mana var veldig flink mens vi ventet og la seg ned og slappet av. Ville gjerne hilse på hundene som kom innom da, og ga fra seg et lite bjeff i protest da hun ikke fikk hilse på alle hun ville. Eller når hun så at andre hunder hilste på hverandre. Hun ville også, nemlig!

Inne hos dyrlegen fikk Mana skryt. Pen jente, fine tenner og i godt hold. Og det visste jeg jo selv også, men godt å høre! Alltid fint å vite at alt er i orden med henne. Så fikk hun vaksinen, både i nakke og nese, og ferdig med det. Hun var for opptatt med godbitene til å ense noe som helst, så det var jo fint. Fikk også veid henne og hun veier ca 22,5 kg og holder seg stabilt der. Så var vi ferdige! Vi tok også turen innom Brukshunden siden vi først var i strøket. Men heller ikke der fant vi noe idag.

Så var det bare å tusle hjemover igjen. Så idag har vi vært ute i litt over 3 timer så nå er hun fornøyd. Nå skal de voksne lage hjemmelaga pizza! Magen skriker etter mat!
 

Dagens tur...

... i bilder.Atferd og avl

Et spennende tema dukket opp på et diskusjonsforum. Temaet gemytt/atferd og avl, og områder rundt dette. Mange kloke ord og tanker rundt temaet. det er uten tvil at mange er veldig interessert i temaet, og at de har masse og si om saken. Jeg er såklart enig i det meste, men har også egne tanker.

Jeg mener det er ekstremt viktig å avle med tanke på gemytt. Altså hundens mentale tilstand. IKKE bare utseende. Mange oppdrettere har gode hunder, men ikke gode nok til å brukes i avl. Dog er det mange som avler videre på slike individer likevel, fordi hunden har så mye annet fint å tilføre rasen. Vel... Er det greit å bringe videre aggressjon, frykt, panikktilstander osv? Dette burde jo telle like mye som sykdommer, som heller ikke bør bringes videre til avkom! Det ble også sagt at man burde renske ut alle hunder som ikke fungerer i samfunnet. Men jeg synes det burde være opp til hver enkelt å bestemme om man vil leve med en problematisk hund eller ikke. Resten kan du lese under her.

 

For å gjøre dette enkelt skal jeg bare klistre inn noen svar jeg skrev som omhandler litt av det jeg tenker rundt dette temaet.

Tråden finner du her om du vil lese alt:

Om verden og canis -forøvrig

"Et spennende tema...

Jeg tror dog ikke at mange hunder får bli gamle dritthunder som SÅ brukes i avl. Hvor det kommer fra aner jeg ikke. Jeg er enig i at flere (alle!) oppdrettere egentlig burde legge STOR vekt på mental helse når de starter et oppdrett. Man burde avle videre på friske, stabile hunder som takler dagens miljø, som samtidig ikke er for langt unna rasestandarden. Utseende legges det ALT for stor vekt på. Det er faktisk naturlig at en rase (uansett dyr osv) utvikler seg litt, og gjerne forandres på. Men når vi mennesker skal tviholde på et utseende, og ikke lar naturlige utspring få avløp, så er det et eller annet som går galt. Tenker JEG.

En god del unge hunder, som kanskje har medfødte atferdsproblemer, burde ALDRI brukes i avl, men DET tror jeg neppe er tilfellet. Jeg tror mange undervurderer alvorligheten i atferdsproblemene når de alikevel velger å avle videre på hunder som ikke er stabile. Og ofte blir slik atferd forsterket via avl. Tipper også at en del tolker slik atferd helt feil og unnskylder det med at den og den rasen SKAL være sånn. At enkelte ser på atferden som et lite issue, ikke en big deal. Og at det da derfor er greit å avle på noe som kan utvikle seg og bli mer alvorlig enn utgangspunktet var. Og da ender man opp med en del hunder med drittal oppførsel som kunne vært unngått...!

Men så har man jo også tillært negativ "problem"atferd. Og hvem skal bestemme hvor den grensen går? Hva er genetisk og hva er tillært? For den grensa er ofte tynn. Og vanskelig å skille på. Og for å definere det så må en ha vært tilstedet under hele hundens liv, og det er det jo bare eier som har. Og så er det ikke sikkert at eieren har nok kompetanse eller erfaring til å se dette selv.

Sånn for øvrig så er jeg enig i at man må se hvor grensa går, men så er det ikke alle som KLARER å se den grensa. Ikke det at de ikke vil, men at de faktisk ikke har kompetanse nok til å se når nok er nok. Og folk som har kompetanse nok, de bør få velge selv om de vil bruke store deler av livet sitt på en hund som trenger tilrettelagt trening hver dag i hele dens liv. Så lenge de ikke bruker hunden i avl, men da er de forhåpentligvis så oppegående at de IKKE gjør nettopp det."

"Det er jo fortsatt opp til hver enkelt person OM man vil leve med en slik hund, så lenge man vet hva man da må bruke masse tid på. En annen person kan ikke sitte på utsiden og si at DEN hunden skal avlives fordi den har mentale brister. Det gjør ikke hundeverdenen noen ting at denne hunden får leve videre (sett at den har det ok med seg selv, for hunder kan ha det godt med seg selv så lenge de ikke er nervevrak osv som konstant er på alerten, som ALDRI får hvilt seg eller slappet av osv, dere skjønner hva jeg mener) så lenge den ikke blir brukt i avl! Og holdt under forsvarlig kontroll for å unngå at den sjenerer andre. Og akkurat DET er eiers valg. Utrensking på den måten er ikke jeg for. Det får være opp til hver enkelt.

Hovedproblemet er jo alle de hundene som GÅR videre i avl, som definitivt ikke burde det. Jeg tipper det er en liten brøkdel av hundene som avles på idag som BURDE blitt avlet videre på. Det er lett for eier å si at hunden er god, når den ikke er det, om de synes den er fin på mange andre måter og derfor bare MÅ bli brukt, slik at den kan bringe flere, "fine" hunder til verden..

Den perfekte oppdretter er en person som avler på FRISKE, STABILE, MENTALT friske hunder som også kan sammenliknes med rasestandarden. Men en perfekt oppdretter SER også feilene blant sine egne hunder, og ekskluderer disse fra videre avl. Og HVOR mange slike oppdrettere finnes det? Man kan jo tenke seg frem til det når man ser resultatet blant mange raser.."

 

Så hvem sitter egentlig med ansvaret her? For meg er det klinkende klart..!

Tordenvær og regn!

Søndag = turdag her ihjemmet! Ihvertfall de fleste søndager. Så idag fikk vi besøk av Niina og curlyen Aisha. Planen var lang skogstur, og den planen var ikke vanskelig å gjennomføre gitt!

Endte opp med en tur på litt over 4 timer og 1,5 mil i skogsterreng og på grusvei. Veldig deilig! Hundene fikk kost seg og lekte veldig fint seg imellom. Tror de endelig fant en lek begge syntes var gøy, nemlig jaktlek. Med Mana i front og Aisha hakk i hæl! Så det var fint og se.

På slutten av turen hørte vi tordenværet komme stadig nærmere. Helt til det var over oss med lysglimt og høye brak! Og ikke minst pissregn! Hundene forholdt seg rolige, og Mana var mye roligere enn jeg hadde sett for meg. Noe som såklart er veldig bra! Hadde forventet at hun skulle frike ut litt men hun kunne ikke brydd seg mindre. Meget fornøyd der ja!

Det ble en våt men vellykket tur! Gjentar den gjerne.


hits